Metabolický (kardiometabolický) syndrom

Napsal Blog.mudrdvranova.cz (») v pondělí 24. 4. 2017 v kategorii Zdraví, přečteno: 735×
images-11.jpg

Metabolický (kardio-metabolický syndrom) je souhrnem jednotlivých diagnóz – diabetes 2.typu, obezita, vysoký krevní tlak, porucha metabolismu tuků, ateroskleróza. Osobně bych přidala i steatózu jater, která s metabolickým syndromem úzce souvisí. Týká se to všech, kteří dosahují patologických hladin – viz tabulka – nebo se již léčí na 1 nebo více kritérií.

Trvale zvýšený a vysoký krevní tlak hraje v rámci metabolického syndromu významnou roli, jelikož se významně podílí na zvýšení kardiovaskulárních příhod. Proto je v rámci screeningu věnována výši tlaku krve významná péče – jeho výše resp. jeho kompenzace významně snižuje riziko kardiovaskulárních příhod. Někdy nestačí mono léčba, v rámci celkového zdravotního stavu a lékařských standardů je mnohdy nutné volit kombi terapii, která ovlivňuje hned několik složek metabolického syndromu.

Kritéria metabolického syndromu modifikována pro ČR (2009):

Obvod pasu

Muži >102 cm, ženy >88 cm

Triglyceridy

≥1,7 mmol/l nebo léčba

HDL cholesterol

Muži <1 mmol/l, ženy <1,3 mmol/l nebo léčba

Krevní tlak

≥130/85 nebo léčba

Glykémie (lačná)

≥5,6 mmol/l nebo léčba

Cílem léčby je vždy kompenzace patologických hodnot a snížení kardiovaskulárních rizik. Krom farmakoterapie je základem léčby úprava stravovacího režimu:

  • Méně tuku
  • Méně cukrů
  • Méně soli
  • Optimální příjem bílkovin (pro nemocné se selháním ledvin je nutné se řídit doporučeními ošetřujícího lékaře)
  • Dostatečný pitný režim >1,5 l nesladkých tekutin
  • Zvýšený příjem ovoce a zeleniny
  • Minimum alkoholu
  • Minimální příjem stimulačních látek (káva, energetické nápoje, černý čaj ≥500ml/den, z koření skořice a bylinky zvyšující krevní tlak)

Vzorový jídelníček* pro sedavý způsob života:

Snídaně – míchaná vajíčka 2 ks na cibulce, 1 plátek pečiva, 2 ks zeleniny dle vlastního výběru a snášenlivosti

Dopolední svačina – malý jogurt s živými kulturami, ovoce dle vlastního výběru a snášenlivosti, lžička chia nebo jiných semínek

Oběd – Polévka – zeleninový vývar s kousky zeleniny, troška nudlí + hovězí maso (100 g) v mrkvi (150 g), vařený brambor (200 g)

Odpolední svačina -  šopský salát s 50 g balkánského nebo feta sýra

Večeře – houbová polévka zahuštěná lžící vloček, brambory, zelenina

Druhá večeře: 50 g 92 % šunky, zelenina

*je nutné zohlednit individuálně – věk, výšku, váhu, životní styl – příjem/výdej energie, zdravotní stav


Komentování tohoto článku je vypnuto.